Kokkailua ja leipomista suurien tunteiden kanssa - eihän siitä mitään muuten tuu ;)


maanantai 7. marraskuuta 2011

Jauhelihalaatikko ja Moussaka

Ensin tein perus-jauhelihalaatikkoa. Perunaviipaleet ja paistettu sekä maustettu jauheliha vuokaan sekaisin. Päälle kasvisliemi-kermasekoitus, jossa vähän myös sulatejuustoa. Uuniin  200 asteeseen 40 minuutiksi.

Jauheliha-perunalaatikko
Siitä tuli hyvää. Kolealla ja pimeällä ilmalla olisi mielellään syönyt lisää moista laatikkoa, mutta tylsytti ajatus tehdä samaa ruokaa heti uudestaan. Siksi teinkin pitkästä aikaa moussakaa. On vähän vaivalloisempaa tehdä, mutta jo tuoksu palkitsee.:)
Moussaka
Moussaka
1 uunivuoallinen

1 munakoiso
1 kesäkurpitsa (pieni)

5 tomaattia pilkottuna
4 keitettyä perunaa
400 g jauhelihaa (tai kasvismurekeainesta)
Sipuli
1 prk tomaattipyrettä
3-4 valkosipulin kynttä
kanelia
1 tl punaviinietikkaa
suolaa, tabascoa, mustapippuria, cayennemaustetta


Valkokastike:
pala voita
1 rkl jauhoja
maitoa
2 dl ruokakermaa
parmesaania
muskottipähkinää jauhettuna
suolaa


Keitä perunat kypsiksi. Jäähdytä ja kuori. 
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen, ja laita aluksi ylälämpö päälle. Leikkaa munakoisot viipaleiksi ja itketä 15 minuuttia painon alla: ripottele suolaa viipaleiden päälle, laita leivinpaperi niiden päälle ja lisää jotain painoksi.
Suolaa odottamassa
Paksut lehdet painona
Itketty on.
Pese sitten viipaleet vedellä, ja kuivaa talouspaperilla. Viipaloi myös kesäkurpitsa. 
Laita munakoiso- ja kesäkurpitsaviipaleet uunipellille leivinpaperin päälle. Ripottele päälle öljyä, ja laita uuniin 12 minuutiksi uunin yläosaan. Käännä viipaleet 6 minuutin jälkeen. Vaihda lopuksi uuni keskilämmölle, ja vähennä lämpöä n. 175 asteeseen.

Valmista kastike: paista jauheliha sipuleiden ja tomaattien kanssa, lisää pyre ja mausteet. Keittele pienellä lämmöllä 20-30 minuuttia, niin että tomatit ovat hävinneet kastikkeen sekaan. 
Valmis!
Valmista valkokastike. Sulata iso nokare voita kattilassa. Lisää rkl jauhoja ja pyörittele sekaisin. Älä anna ruskistua.
Kaada joukkoon n. 3 dl maitoa ja kerma. Sekoittele ja kuumenna varovasti välillä hämmentäen.
Kastikkeen täytyy kiehua hetken aikaa, jotta jauhot kypsyvät. Samalla näet myös paksuuden; jos kastike on liian paksua, lisää hieman maitoa. 

Kiehahduksen jälkeen lisää suola ja muskotti, ja raasta mukaan parmesaania.
Tuollaisesta tangosta mukaan meni 1/4
Valmis soosi.
Aloita kokoamaan aineksia vuokaan. Laita pohjalle limittäin munakoisoa ja kesäkurpitsaa. 
Lisää jauhelihakastike. Laita kastikkeen päälle vielä samanlainen kerros munakoisoa ja kesäkurpitsaa.

 Lisää sitten kerros viipaloituja perunoita.
Kaada lopuksi päälle valkokastike mahdollisimman tasaisesti.
Laita vuoka uuniin 45-60 minuutiksi. Kun perunat ovat saaneet vähän väriä, moussaka on valmista. Anna vetäytyä hetken ennen tarjoilua.






Ei kommentteja: