Ensin tein perus-jauhelihalaatikkoa. Perunaviipaleet ja paistettu sekä maustettu jauheliha vuokaan sekaisin. Päälle kasvisliemi-kermasekoitus, jossa vähän myös sulatejuustoa. Uuniin 200 asteeseen 40 minuutiksi.
Jauheliha-perunalaatikko |
Moussaka |
1 uunivuoallinen
1 munakoiso
1 kesäkurpitsa (pieni)
5 tomaattia pilkottuna
4 keitettyä perunaa
400 g jauhelihaa (tai kasvismurekeainesta)
Sipuli
1 prk tomaattipyrettä
3-4 valkosipulin kynttä
kanelia
1 tl punaviinietikkaa
suolaa, tabascoa, mustapippuria, cayennemaustetta
Valkokastike:
pala voita
1 rkl jauhoja
maitoa
2 dl ruokakermaa
parmesaania
muskottipähkinää jauhettuna
suolaa
Keitä perunat kypsiksi. Jäähdytä ja kuori.
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen, ja laita aluksi ylälämpö päälle. Leikkaa munakoisot viipaleiksi ja itketä 15 minuuttia painon alla: ripottele suolaa viipaleiden päälle, laita leivinpaperi niiden päälle ja lisää jotain painoksi.
Suolaa odottamassa |
Paksut lehdet painona |
Itketty on. |
Pese sitten viipaleet vedellä, ja kuivaa talouspaperilla. Viipaloi myös kesäkurpitsa.
Laita munakoiso- ja kesäkurpitsaviipaleet uunipellille leivinpaperin päälle. Ripottele päälle öljyä, ja laita uuniin 12 minuutiksi uunin yläosaan. Käännä viipaleet 6 minuutin jälkeen. Vaihda lopuksi uuni keskilämmölle, ja vähennä lämpöä n. 175 asteeseen.
Valmista kastike: paista jauheliha sipuleiden ja tomaattien kanssa, lisää pyre ja mausteet. Keittele pienellä lämmöllä 20-30 minuuttia, niin että tomatit ovat hävinneet kastikkeen sekaan.
Valmis! |
Valmista valkokastike. Sulata iso nokare voita kattilassa. Lisää rkl jauhoja ja pyörittele sekaisin. Älä anna ruskistua.
Kastikkeen täytyy kiehua hetken aikaa, jotta jauhot kypsyvät. Samalla näet myös paksuuden; jos kastike on liian paksua, lisää hieman maitoa.
Kiehahduksen jälkeen lisää suola ja muskotti, ja raasta mukaan parmesaania.
![]() |
Tuollaisesta tangosta mukaan meni 1/4 |
![]() |
Valmis soosi. |
Lisää sitten kerros viipaloituja perunoita.
Kaada lopuksi päälle valkokastike mahdollisimman tasaisesti.
Laita vuoka uuniin 45-60 minuutiksi. Kun perunat ovat saaneet vähän väriä, moussaka on valmista. Anna vetäytyä hetken ennen tarjoilua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti