Kokkailua ja leipomista suurien tunteiden kanssa - eihän siitä mitään muuten tuu ;)


keskiviikko 19. lokakuuta 2011

Karjalanpiirakat otos 2.

Olen kerran aikaisemmin tehnyt karjalanpiirakoita. Aika oli joulu, ja muistot ovat tuskaiset. Tuntui että taikina ei ikinä lopu, kun taas hartiavoimat loppuivat. Tämä on jäänyt siinä määrin rasittamaan pullantuoksuista alter egoani, että nyt oli revanssin paikka. Kehiin uusi ohje, ja ohos..sehän oli jopa hauskaa, jauhoisen viehättävällä tavalla. Yllättyy sitä vielä tälläkin iällä..

Kiitollisena ohjeesta Sillä sipulin kokeille. 



Karjalanpiirakat
20-22 kpl
 
Riisipuuro

2 dl vettä
1 l maitoa
2 dl puuroriisiä
1 tl suolaa
2 rkl voita

Kieuhauta vesi kattilassa, lisää riisi. Parin minuutin kiehumisen jälkeen lisää maito. Anna kiehua hiljalleen, välillä sekoittaen, kunnes alkaa paksuuntua. Keitä puuroa kaikenkaikkiaan noin 30-40 minuuttia.  Mausta suolalla ja voilla. Jäähdytä. 
Puuroa jää tällä ohjeella pieni annos yli kuorien täyttämisen jälkeen. Mikäs sen parempi välipala!

Piirakkataikina

2 dl vettä
1 tl suolaa
3 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 rkl öljyä

Sekoita aineet kulhossa öljyä lukuunottamatta niin että lisäilet jauhot pienissä erissä. Vaivaa palloksi. Lisää lopuksi loraus öljyä. 
 
Leivo taikinasta tasapaksu tanko ja jaa se 20:een yhtäsuureen osaan.
 
Pyörittele palat palloiksi ja paina littaan. Laita lituskat odottelemaan muovi(pussi)n ja leivinliinan alle, jotta ne eivät kuivu. Kun pinoat lituskat, laita väleihin runsaasti ruisjauhoa jotta ne eivät tartu toisiinsa kiinni. 
 

Ota 2 lituskaa kerrallaan jauhotetulle alustalle. Kaulitse lituskat piirakkapulikalla tai kaulimella ohuiksi piirakanpohjiksi. Halkaisija saa olla kymmenisen senttiä.Käytä apuna alustalla ja kaulimella ruisjauhoja, niin homma helpottuu huomattavasti. Pinoa valmiit pohjatkin päällekkäin ja muista ehdottomasti laittaa väleihin ruosjauhoa yhteenliittymisen estämiseksi. Päälle taas muovi kuivumisen estoon.
Pulikan korvasi hyvin Lapin tuliainen
Jauhota uunipelti.
Ota sitten piirakkapohja tai pari kerrallaan pois muovin alta, lusikoi päälle puuroa ja rypytä reunat etusormien avulla. Täytä siis vain muutama kerrallaan etteivät pohjat kuivahda.
Laita valmiit piirakat pellille ja muovin alle. Kun pelti on täynnä, paista 275 asteessa kunnes piirakat saavat vähän väriä. Ota pois uunista ja sudi voi-vesiseoksella ja jätä liinan alle jäähtymään.


 

Ei kommentteja: