Kokkailua ja leipomista suurien tunteiden kanssa - eihän siitä mitään muuten tuu ;)


keskiviikko 27. lokakuuta 2010

Leipäkokeiluja

Kokeilu 1.

Normisämpylöitä tulee tehtyä usein, ja aika samanmakuisiakin niistä tulee vaikka jauhoja ja nestettä vähän muutteleekin. Pari asiaa mitä olen huomannut kymmenien pellillisten jälkeen:
- taikinan nostatusajan ei tarvitse olla mitenkään pitkä, 30 min. riittää.
- tuntuu olevan ihan sama laittaako kuivahiivan suoraan nesteeseen vai laittaako sen jauhojen sekaan.
- siirappi ja hunaja ajaa saman asian.
- jos laittaa nesteeksi veden lisäksi piimää, sämpylät pysyvät parempina.



Tämänkertaiset sämpylät:

4 dl vettä + 1 dl piimää
1½ rkl hunajaa

½ rkl suolaa
1 pss kuivahiivaa

2 tl siemensekoitusta
3 dl sämpyläjauhoja

1 dl kaurahiutaleita
8-10 dl vehnäjauhoja

rypsiöljyä


Lämmitä neste n. 42 asteiseksi. Lisää suola ja hunaja sekä siemenet. Sekoita kuivahiiva osaan jauhoja ja lisää jauhot ja hiutaleet hiljalleen vaivaten. Lisää loppuvaiheessa rypsiöljy.
Kohota taikinaa n. 30 minuuttia liinan alla lämpöisessä paikassa. Leivo taikina pitkulaisiksi sämpylöiksi ja kohota liinan alla 10 minuuttia. Paista uunissa 200 asteessa, sämpylät ovat valmiita kun saavat hieman kullanruskeaa väriä pintaansa.



Kokeilu 2. Maalaisleipä

Yksi asia mikä mieltäni alati askarruttaa on leipämäinen leipä. Siis sellainen kunnon iso mötikkä. Miten leivän saa kohoamaan tarpeeksi ja maun kohdalleen?

Löysin tällä kertaa Viva ciabatta - blogista mielenkiintoisen ohjeen, jossa oli tehty omaa versiota Yhteishyvä -lehden ohjeesta. No minä pistin vielä omat näppini peliin ja tein oman versioni. Oikein hieno leipä tuli, olisi luullut ammattilaisen tekemäksi.:)


3 dl vettä

4 rkl fariinisokeria
1 dl grahamjauhoja

1 pussi kuivahiivaa

3+2 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

2 tl oliiviöljyä


Sekoita yhteen vesi, sokeri, hiiva ja grahamjauhot sekä 3 dl vehnäjauhoja.
Laita peiteltynä jääkaappiin ja anna muhia yön yli.

Ota seuraavana päivänä taikina jääkaapista, laita kippoineen päivineen lämpenemään esim. tiskialtaaseen johon on laskettu vähän kuumaa vettä.
Sekoita 2 dl jauhoja ja suola keskenään. Ala alustamaan jauhoja taikinaan; itse piti laittaa osissa koska taikina oli sen verran kovaa alussa. Vaivaa hyvin jotta saat sitkon aikaan. Sitkoa voi testata venyttämällä taikinaa käsien välissä; jos taikina venyy ohuenohueksi tasaisesti ja ratkeilematta, olet vaivannut tarpeeksi.
Anna taikinan levätä puolitoista tuntia öljytyssä astiassa liinan alla.

Kauli taikina nelikulmion muotoon levyksi ja rullaa se pötköksi. Rullauksen ei pitäisi näkyä leivän päissä, eli rullaa niin että venytät rullaamatonta kohtaa aina rullattua leveämmäksi, niin että itse rulla rullautuu itsensä sisään. Laita leivinpaperin päälle saumapuoli alaspäin. Kohota puolituntia liinan alla. Tee viillot ristiin juuri ennen paistoa.

Lämmitä uuni 250 asteeseen. Paista leipää tuossa lämpötilassa 10 minuuttia, sulje sitten uuni ja annan leivän paistua vielä 15 minuuttia. (laita tarvittaessa foliota).





Ei kommentteja: