Kokkailua ja leipomista suurien tunteiden kanssa - eihän siitä mitään muuten tuu ;)


torstai 4. joulukuuta 2008

Peltisämpylät

Tein sämpylöitä pitkästä aikaa, ja koska se pyörittäminen ei ole oikein ikinä ollut herkkua niin levitin taikinan koko pellille semmoisenaan = peltisämpylät. Kinuskikissan sivuilla oli tähän hyvä vinkki, eli että pellillä oleva taikina leikataan jo ennen paistoa palasiksi. Hyvin onnistui, jos ei lasketa pientä sormien kärähtämistä kun ei malttanut odottaa että sämppärit jäähtyisivät...;)



Peltisämpylät
20 kpl

5 dl maitoa
1 pkt hiivaa
1 tl sokeria
vajaa rkl suolaa
1-2 rkl jauhettua karpalorouhetta
valkosipulijauhetta, monen yrtin maustetta
13 dl sämpyläjauhoja (käytin Myllärin)
0,5-1 dl rypsiöljyä
Pähkinäsekoitusta murskatuista pekaani- ja cashewpähkinöistä
seesaminsiemeniä

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, ja murentele joukkoon hiivapala ja sekoita hyvin. Lisää suola, sokeri, rouhe ja mausteet. Ala lisätä jauhoa muutamassa osassa, ja seuraa milloin taikinassa alkaa olla tarpeeksi jauhoja. Taikinan ei tarvitse olla löysää, mutta ei liian sitkeääkään (minulla tähän meni tuo 13 dl). Vaivaa taikinaa sitkon saamiseksi, ja loppuvaiheessa lisää rypsiöljy ja vaivaa se joukkoon. Laita taikina kohoamaan liinan alle tunniksi.

Kun taikina on turvonnut suunnilleen kaksinkertaiseksi, vaivaa siitä jauhotetuilla käsillä ilmat pois. Levitä sitten taikina pellille leivinpaperin päälle tasaiseksi levyksi (minun levyni oli noin 40x40 cm) Leikkaa hyvällä veitsellä levy palasiin, eli esim. 4x5 palaseksi. Palasten ei tarvitse olla täysin irti toisistaan. Anna palasten vielä kohota liinan alla parikymmentä minuuttia.

Voitele sämpylät vedellä, ja lisää päälle halutessasi esim. pähkinäsekoitusta ja seesaminsiemeniä. Laita sämpylät uuniin 200 asteeseen alaosaan, minulla paistaminen vei noin 17 minuuttia.
Kun sämpylät ovat vähän jäähtyneet, taittele palaset irti toisistaan.

Ei kommentteja: