Kokkailua ja leipomista suurien tunteiden kanssa - eihän siitä mitään muuten tuu ;)


maanantai 8. joulukuuta 2008

Täytetyt lämpimät rullat

Eilen tein rullia, jotka taitavat olla sekoitus shawarmasta, gyros-kebabista ja pitaleivistä joista tuossa yksi päivä lueskelin. Ideana oli tehdä itse leipämäinen kuori, jonka sisään keksiä jotain hyvää täytettä.Tein kasvis- ja lihaversion, joista kasviksesta tuli liian kuiva, mutta lihasta oikein hyvä. Gyrosmaiseen tapaan sisälle tuli lihan/kasvisten lisäksi tzatzikia, sinappi-kurkkusalaattia ja ranskalaisia. Siihen kuivakkaan kasvisversioon tuli falafelpullia, ja en ole vielä ehtinyt miettiä mikä sopisi paremmin.


Täytetyt lämpimät rullat

(kuoria 7 kpl)
(lihatäytettä 2:n kuoreen)

Kuoret:
2 dl 42-asteista vettä
1/2 prk bulgarian jugurttia
n. 3 dl pizzajauhoja (sis. durumjauhoja)
n.3 dl rågsiktia (ruissihtijauhoja)
1 tl suolaa
1/2 pss kuivahiivaa
1/2-1 dl rypsiöljyä

Täyte:
400 g marinoituja porsaansuikaleita oikein ohuina suikaleina
(itsellä oli Stockmannin valmiiksi marinoimia porsaan kinkkusuikaleita; marinadiin sisältyi mm. bulgarian jugurttia, tahinitahnaa, valkosipulia)
mustapippuria, suolaa, paprikajauhetta, cayennemaustetta
soijakastiketta, tabascoa, balsamicoa
Tikkuranskalaisia pakkasesta
tzatzikia
(sinappikurkkusalaattia)
sinimailasen ituja
(esim. tomaatti ja salaatti sopii myös)

Tzatziki:
Valuta 1 prk bulgarian jugurttia esimerkiksi suodatinpaperin ja lasin avulla. Lisää valutettuun jugurttiin 5 cm pätkä kurkkua ihan pieneksi pilkottuna, maun mukaan pilkottua valkosipulia, ja mustapippuria. Anna maustua jääkaapissa jonkin aikaa.


Kuoret:
Sekoita vesi ja jugurtti keskenään, lisää kuivahiiva ja suola. Sekoittamisen jälkeen lisää pikkuhiljaa jauhoja, ja vaivaa taikinaan vähän sitkoa. Laita liinan alle turpoamaan 1/2 - 1 tunniksi. Vaivaa sitten joukkoon öljy. Jauhota pöytä tai alusta, ja kaada taikina siihen. Laita pannu lämpiämään (teflon-pintainen isohko pannu). Jaa taikina noin 7 palaseen, ja ala kaulimaan ensimmäistä palasta ympyrän muotoon. Kun pannu on kuuma, laita ensimmäinen 'lätty' pannulle. Pannulle ei laiteta mitään rasvaa tai öljyä. Oman hellan levy oli 1-12 asteikolla pääosin kohdassa 6-7. Taikina alkaa vähän kuplimaan, kannattaa seurata tarkkaan kuinka kauan aikaa yhden puolen paistuminen vie. Kun pinnassa alkaa näkyä ruiskeita täpliä, paista vielä toista puolta hetken aikaa. Jos et ole varma kuoren kypsyydestä, maista sitä kun se on hetken jäähtynyt. Paistele loputkin kuoret, voi olla että levyä täytyy loppua kohden laittaa vähän pienemmälle.

Täyte:
Ota suikaleet huoneenlämpöön hyvän aikaa ennen paistamista. Lämmitä esim. valurautapannu, laita pannulle vähän öljyä ja suikaleet sekaan. Porsaan suikaleissa ei mene kauaa aikaa. Kun suikaleet alkavat olemaan kypsiä niin maistele vielä mausteitten ym. tarve.
Paistele ranskalaisia uunissa pakkauksen ohjeen mukaan.

Kun täyte, ranskalaiset, kuoret ja tzatziki ovat valmiit, kokoa kuoret. Laita kuoren päälle tzatzikia, halutessasi esim. ituja, sipulia ja tomaattia, sekä lihasuikaleet ja pieni kourallinen ranskalaisia. Kääräise kuori täytteen ympärille, ja tarjoa esim. leivinpaperista tehdyssä tötterössä.


Ei kommentteja: