Kokkailua ja leipomista suurien tunteiden kanssa - eihän siitä mitään muuten tuu ;)


maanantai 15. joulukuuta 2008

Mietintämyssyyn


Jouluna on aikaa vähän hiljentyä ja miettiä muutakin kuin arjen askareita. Toivoisin että ihmiset käyttäisivät edes hitusen aikaa miettiäkseen, mistä ruoka pöytään tulee. Ihan alunperin siis.
Vaikka ajat ovat muuttuneet parempaan suuntaan, on maailma ja Suomikin täynnä tuotantoeläimiä, joiden olosuhteet saattavat vähänkään ajattelevat ihmiset häpeään. Ajattelevat ja tuntevat oliot saattavat elää todella surkeaa elämää, jonka lopputuloksena on päätyminen ihmisten ruokapöytään. Minulla ei ole mitään eläinten lihan syömistä vastaan, mutta niiden lyhyttä elämää pitäisi kunnioittaa. Jokainen jolla on esim. koira perheenjäsenenä, tämän kyllä ymmärtää. Esimerkiksi lehmien on todettu tutkimuksissa olevan viisaampiakin kuin koirat.
Miten tähän voi sitten vaikuttaa? Terveimmäksi ruokavalioksi maailmassa on rankattu välimeren ruokavalio, joka sisältää pääasiassa kasviksia ja kalaa. Jos kasvissyönti tai lihan vähentäminen ei kiinnosta, voi kuitenkin katsoa mistä lihansa hankkii. Ympäri Suomea on tiloja, josta lihansa voi ostaa esim. etukäteen tilaamalla, ja itse voi tiloilla myös katsoa eläinten olosuhteita. Tällaisia tiloja voi etsiä helposti ihan googlen kautta. Esimerkki: kirjoitin googleen sanan 'possu', ja yksi tuloksista viittasi seuraavalla sivulle:
http://www.monipaja.net/sikala.htm

Ihmisillä myös tuntuu olevan käsitys, että ei yksi henkilö voi mihinkään asioihin vaikuttaa vaikka haluaisikin. No ei varmaan, jos kaikki ajattelevat näin. Löydä oma keinosi, on se sitten kasvissyönti, vetoomusten allekirjoittaminen, eläinsuojelun tukeminen, vapaaehtoistyö eläinsuojeluvalvojana tms. Vaadi puhdasta omaatuntoa!
Lisää aiheesta:
http://www.oikeuttaelaimille.net/ttnet/
Mielestäni kunnioitus on kaiken a ja o. Ampumisenkin hauskuus riippuu siitä, kummalla puolen piippua olet.

Linkkejä:
Oikeutta eläimille
Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto
Vegaaniliitto






1 kommentti:

susihukkanen kirjoitti...

Veit sanat suustani!