Kokkailua ja leipomista suurien tunteiden kanssa - eihän siitä mitään muuten tuu ;)


keskiviikko 7. tammikuuta 2009

Uunikasvikset ja lihakastike

Loppiaisena tein ruokaa, joka kelpasi sekä kasvis- että lihansyöjille. Kastike on tullut tehtyä jo aikaisemmin, tosin ranskankerman sijaan laitoin tällä kertaa ruokakermaa. Kuten kuvasta näkyy, esikeitin kasviksia hieman likaa ennen marinointia. Maku tosin oli hyvä, eli ensi kerralla jätän kiehuttamisen vähemmälle.
Uunikasviksiin sopii melkein mikä vain kasvis/vihannes josta pidät. Itse olisin kaivannut ensin joukkoon punajuuria, mutta körökuormasäkillinen joka kaupasta löytyi, sai miettimään säilytysongelmia. Otin sitten punajuuren sijaan bataattia, ja sekin sopi joukkoon oikein hyvin. Vinkkinä: myös vuohenjuusto sopii ripoteltavaksi kasvisten päälle. Suosittelen!



Uunikasvikset
(uunivuoallinen, n. 5 hlö:lle)

4 keskikokoista rosamunda -perunaa
3 punasipulia
valkosipulin kynsiä
puolikas bataatti
2-3 porkkanaa
lanttu
marinadi:
saman verran rypsiöljyä ja punaviiniä (1-2 dl kump.?)
loraus balsamicoa
vähän hunajaa
suolaa
rouhittua mustapippuria
rosmariinia (ja muita yrttimausteita halutessa)

Kuori ja pilko kasvikset. Koita saada palasista suunnilleen samankokoisia. Kovin pieniä palasia ei kannata leikata, jotta ne eivät mene muusiksi prosessissa.:)
Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi, ja laita kattilaan ensiksi perunat ja lantut. Lisää hetken päästä porkkanat ja bataatti, ja viimeisenä sipulit. Kokonais -kiehumisajan ei tarvitse olla pitkä, vain muutama minuutti. Siivilöi vesi pois. Kun kasvikset ovat hieman jäähtyneet, laita ne marinadiin ja jääkaappiin tilavaan kulhoon, ja sulje kulho esim. kelmulla. Anna maustua yön yli.

Laita kasvikset uunivuokaan, ja valuta kaikki marinadi mukaan. Maistele tarvitseeko lisätä mausteita, ja lorauta vähän rypsiöljyä vielä päälle. Laita kasvikset uuniin n. 175 asteeseen, ja kypsennä al denteksi. Tähän voi mennä palojen koosta riippuen n. tunnista puoleentoista. Kun kasvikset ovat melkein kypsiä, tee lihakastike. (yhden kastikkeen ohje löytyy tästä blogista kohdasta lihakastikkeet.)
Jos haluat kasviksiin vähän luksusta, lisää vielä ennen uuniin laittoa murennettua vuohenjuustoa matkaan.:)

Ei kommentteja: