Kokkailua ja leipomista suurien tunteiden kanssa - eihän siitä mitään muuten tuu ;)


keskiviikko 29. syyskuuta 2010

Kotihampurilaiset


Ruissari ja jotkin tummemmat sämpylät käyvät hyvin hampurilaisen kansiksi, mutta joskus tulee tehtyä sämpylät itsekkin. Tässä yksi hyväksi koettu ohje!





Hampurilaissämpylät
8 kpl

2 dl 42- asteista vettä
4 rkl maitoa
2 tl kuivahiivaa
2 rkl sokeria

2 munaa
8 dl vehnäjauhoja
1,5 tl suolaa
3 rkl pehmeää voita
voiteluun muna ja tilkka vettä
päälle seesaminsiemeniä

Laita kulhoon vesi, maito, hiiva ja sokeri. Anna seistä 5 minuuttia.
Vatkaa munan rakenne rikki. Yhdistä eri kulhossa jauhot ja suola. Nypi voi joukkoon. Lisää vesi-hiivaseos sekä muna. Sekoita puuhaarukalla taikinaksi.

Ota taikina jauhotetulle pinnalle ja vaivaa 10 minuuttia. Pyörittele taikina palloksi ja laita kohoamaan lämpimään paikkaan. Kohota kunnes kohonnut kaksinkertaiseksi.

Leikkaa kohonnut taikina 8 osaan, ja pyörittele jokainen osa sämpyläksi leivinpaperin päälle. Sämpylöistä kannattaa tehdä hieman litteitä ja leveitä, jotta niitä on helpompi syödä.

Kohota liinan alla 1-2 tuntia. Voitele kohonneet sämpylät kevyesti vatkatulla kananmunalla, johon on lisätty loraus vettä. Ripottele päälle seesaminsiemeniä.
Laita uunin alatasolle uunivuoka jossa on muutama desi vettä. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Paista sämpylöitä n. 10-15 minuuttia uunin keskitasossa, kunnes ne ovat kohonneet ja ruskistuneet.



Ei kommentteja: