Kokkailua ja leipomista suurien tunteiden kanssa - eihän siitä mitään muuten tuu ;)


maanantai 19. syyskuuta 2011

Täytettyä leipää

Jääkaapissa oli vielä partaäijä-jugurttia, puolikas kurkku, vähän fetaa, ja vähän oliiveja. Jauhoja ja kuivahiivaa löytyi toisesta kaapista. Leipä niistä tuli. Hyvä leipä, tai kaksi.


Huijaava liina
2 keskikokoista leipää

Nestettä n. 4 dl = minulla oli n. 2,5 dl jugurttia ja loput vettä
1 pkt kuivahiivaa
1/2 kurkku raasteena
tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä
3-viljan jauhoja

Sekoita keskenään huoneenlämpöinen (tai vähän lämpimämpi) neste ja hiiva. Lisää kurkkuraaste, suola sekä öljy. Alusta mukaan jauhot vähän kerrallaan. Laita jauhoja halutun koostumuksen mukaan; minä pidän taikinasta joka on hieman löysä mutta kuitenkin käsiteltävä. Vaivaa niin että taikina irtoaa helposti kulhon reunoista. Jätä kohoamaan liinan alle 30-60 minuutin ajaksi.

Valmis taikina kohotuksen jälkeen

Laita uuni päälle n. 200 asteeseen. 
Jaa taikina jauhotetulla alustalla kahteen osaan. Kauli kummastakin osasta suorakulmio, katso että pitkä sivu mahtuu pellille. Levyn ei tarvitse olla ohut, sillä silloin täytteet menevät helposti taikinan läpi rullausvaiheessa. 
Lisää päälle esimerkiksi fetaa, oliiveja ja pestokastiketta.



Rullaa levy pitkän sivun suuntaisesti. Rullaa päät ikään kuin itsensä sisään, näin leivän päistä tulee pyöreät ja täytettä ei valu ulos.
 

Laita pellille kohoamaan liinan alle 20 minuutiksi. Viillä terävällä veitsellä parit viillot, ja sudi vähän vettä päälle. Laita vettä myös uuninpohjalle uuninkestävään astiaan. 


Paistele uunissa kunnes leivät ovat kullanruskeat, saa olla jopa hieman tummempaakin väriä matkassa. Yleissääntönä on, että jos leipä on pohjasta koputettaessa kovahko ja kumeaääninen, se on kypsä.
 

Nautiskele viltin alle kääriytyneenä ihanan otson vieressä. Laita päälle esim. voita, tuorejuustoa, tai oliiviöljy-balsamicosekoitusta.
 





Ei kommentteja: