Kokkailua ja leipomista suurien tunteiden kanssa - eihän siitä mitään muuten tuu ;)


torstai 13. marraskuuta 2008

Kinuskikakku

Kakut ovat suurta herkkuani, ja niitä pitää tehdä aina kun on pienintäkään syytä. Nyt kuitenkin oli kaksikin syytä eli isänpäivä ja synttärit, ja halusin niiden kunniaksi koittaa jotain itselleni uutta ohjetta. Houkutteleva, joskin aikaa vaativa, ohje löytyi Kinuskikissalta. Itse kinuskin teko oli uutta, ja voin sanoa nyt kokemuksesta että kovin herkästi en enää valmiskastikkeita ostele.:) Kakku onnistui hyvin, joskin olen aika sählääjä tuon koristelupuolen kanssa.;) Suosittelen ohjetta lämpimästi! (Kinuskikissan sivuilta löytyy todella yksityiskohtainen ohje)




Kinuskikakku
26 cm vuoka

Pohja:
3 ¾ dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

5 munaa (huoneenlämpöisiä)

2 ½ dl sokeria
1 ¼ dl kiehuvaa vettä

Voitele ja korppujauhota vuoka. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään. Laita vesi kuumenemaan kattilaan (laita vettä reilusti). Vatkaa munat ja sokeri oikein kuohkeaksi vaahdoksi.Ota nyt mitta-astiaan ohjeessa sanottu määrä juuri kiehautettua vettä, ja ala lisäämään sitä hyvin pieninä annoksina taikinaan samalla jatkaen vatkaimella sekoittamista täydellä teholla. Siivilöi tämän jälkeen jauhoseos vaahtoon pienissä erissä nuolijalla käännellen. Kaada taikina vuokaan, ja paista uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia. Suojaa pinta jonkin ajan kuluttua niin ettei se pääse tummumaan liikaa.
Kumoa kakku aika pian uunista ottamisen jälkeen. Kun se on jäähtynyt hyvin, leikkaa se kolmeen osaan.

Täyte:

8 dl kermaa
4 dl fariinisokeria
200 g tuorejuustoa
4 liivatelehteä
1/2 dl vettä
150-200 g sokeroimattomia puolukoita

Laita puolet kermasta (4 dl) kattilaan yhdessä fariinisokerin kanssa. Kuumenna välillä sekoitellen, kunnes seos kiehuu, ja jatka keittämistä parin minuutin ajan. Laita kattila sitten kylmään vesihauteeseen, ja kun seos on jäähtynyt kädenlämpöiseksi, laita kattila vielä jääkaappiin.

Vaahdota loppu kerma (4 dl). Sekoita joukkoon tuorejuusto. Itselläni tuorejuusto oli sekoittamisvaiheessa jääkaappikylmää, ja en saanut kunnolla sitä sekoittumaan. (eli voisi auttaa ehkä jos se olisi hetken huoneenlämmössä?)

Kun kinuskikastike on kylmää, vatkaa sitä sähkövatkaimella täydellä teholla, kunnes kastike on selvästi paksuuntunut. Se ei kuitenkaan saa mennä rakeiseksi eli älä vatkaa liikaa. Sekoita kinuskivaahto kerma-tuorejuustoseokseen.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Kiehauta vesi ja sulata liivatteet siihen. Sekoita täytteeseen.

Koska omassa täytteessäni oli tuorejuusto-möykkyjä, laitoin täytteen pohjien päälle siivilän kautta. Tämä piti tietenkin tehdä nopeasti, ennen kuin liivatteet alkoivat vaikuttelemaan. Täyttäminen tapahtui näin:

Ala kokoamaan kakkua sen paistovuokaan. Kaada 1/4 täytteestä vuokaan 1. kostutetun pohjan päälle, ripottele pinnalle puolukat, ja peitä ne samalla määrällä täytettä. Laita toinen kerros pohjasta päälle ja kostuta se. Laita lopusta täytteestä puolet pohjan päälle, lisää puolukat, ja laita loput taikinasta taas puolukoiden päälle. Laita viimeinen osa pohjasta päälle. Kääri koko komeus muoviin tai folioon, ja laita jääkaappiin hyytymään.

Itse pidin kakun hyytymässä ja 'muhimassa' melkein vuorokauden verran ennen koristelua, ja tulos oli hyvä.

Kuorrutus:

2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria

Laita ainekset teflonpintaiseen kattilaan, ja kuumenna välillä sekoitellen kiehuvaksi. Alenna vähän lämpötilaa, ja jatka keittämistä edelleen sekoitellen noin 20 minuutin ajan. Kun kinuski alkaa selvästi paksuuntumaan, tee vesilasitesti vaikka useampaankiin kertaan. Eli ota pikkulusikalla vähän kinuskia, ja pudota pieni nokare vesilasiin kylmään veteen. Kaada vesi pois. Jos kinuski on liuennut osittain veteen, se ei ole vielä valmista. Jos nokareen saa poimittua ehjänä lasin pohjalta, kinuski on valmista! Kaada kinuski heti kakun päälle, ja levitä se tasaisesti lastalla kakun 'kansiosaan'.

Kun kinuski on hetken ehtinyt jäähtyä, koristele kakku haluamallasi tavalla. Itse laitoin kermavaahtokoristeet ja hieman helminonparelleja. Käytin Flora vispiä, jota meni 4 dl.





Ei kommentteja: