Kokkailua ja leipomista suurien tunteiden kanssa - eihän siitä mitään muuten tuu ;)


perjantai 24. lokakuuta 2008

Kasviskaalikääryleet

Yhtenä päivänä törmäsin kaupassa hauskannäköiseen savoijinkaaleen, jonka ostamista en voi yleensä vastustaa. Ennen kaali on menny erilaisiin majoneesipohjaisiin salaattiin kuten coleslaw:hin, mutta nyt aloin miettimään että saisikonhan aikaiseksi kaalikääryleitä. En ole ikinä pitänyt kaalikääryleistä, en mausta enkä tuoksusta. Varmaan juuri siksi halusin kokeilla että saanko itse aikaiseksi jotain josta pitäisin. Tulos oli sen verran hyvä, että ne piti nauttia oikein valkkarin kera.:)

Kasviskaalikääryleet
12 kpl

keskikokoinen savoijinkaali
n. 1,5 dl risottoriisiä
vihanneksia, itse käytin:
puolikas pienestä kesäkurpitsasta
muutama 'pala' kukkakaalesta
pieni suomalainen paprika
3 jumbo -herkkusientä
1 sipuli
n. 4 dl vettä
1/3 pakettia tofua murennettuna
vähän tuorejuustoa tai sulatejuustoa
mausteita; esim. mustapippuria, valkosipulijauhetta, basilikaa, yrttejä
soijakastiketta, tabascoa
tomaattipyrettä
vähän valkoviiniä
hunajaa/siirappia
voita kääryleiden loppusilaukseen

Pienensin ensin kaalinlehtien ruotoja(vai miksi niitä sanotaan?), eli paksuimmat kohdat joko leikkasin kokonaan pois tai sitten vuolin suurimman osan pois. Kaalinlehdet laitetaan kiehuvaan veteen isoon kattilaan noin kymmeneksi minuutiksi. Kun ne ovat pehmentyneet, vaihda kattilaan kymä vesi jotta lehtien väri säilyy.
Pilko vihannekset ja laita pannulle paistumaan. Lisää kuullotettuihin vihanneksiin tomaattipyrettä, mausteita, soijakastiketta ja tabascoa. Lisää sitten tarvittaessa rypsiöljyä tms., ja laita joukkoon riisit. Pyörittele hetki, ja lisää sitten vettä. Keittele riisit ja vihannekset kypsiksi, ja laita joukkoon vielä tuore/sulatejuustoa. Maista tarvitseeko lisätä jotain mausteita. Lisää joukkoon myös murennettua tofua.
Sekoituksen pitäisi olla risottomaista, eli muhevaa ja hyvin koossa pysyvää.
Itsellä on käytössä erilaisia silikonivuokia eli voitelua ei tarvi. Laitoin vuoan pohjalle valkoviiniä, ja hieman variksenmarjahunajaa makua antamaan. Käärin yhteen kaalinlehteen noin kaksi rkl riisi-vihannestäytettä, ja kääryle vuokaan tiiviisti muita odottamaan. Sitten kääryleet uuniin noin 200 asteeseen puoleksi tunniksi. Seuraa tilannetta, jos kaalit alkavat uhkaavasti ruskistumaan niin foliota päälle vaan. Itse täyte oli minulla niin mehevää, että kääryleet eivät päässeet kuivumaan. Sitten kun otat kääryleet pois uunista, niin sivele ne vielä sudin avulla voilla, sekä nesteellä mitä vuoasta mahdollisesti löytyy.
Koristeeksi päätyi itsellä punamangoldin lehtiä kun niitä sattui olemaan.

Ps. Jos joku viiniasiantuntija osaisi sanoa että mikä viini sopii oikein hyvin tuollaisten kaalimakujen kanssa, niin laita ihmeessä kommentteihin.:)

Ei kommentteja: